Stichting Rural Women Foundation

Mogen wij onszelf even kort aan je voorstellen?

Wij zijn Stichting Rural Women Foundation (RWF), een jonge enthousiaste ontwikkelingsorganisatie, opgericht in oktober 2011. Stichting RWF wordt volledig gedragen door vrijwilligers.

We richten ons op het verbeteren van de gezondheidssituatie van vrouwen en kinderen op het platteland van Afrika. Dit doen wij allereerst door projecten voor schoon drinkwater en degelijke toiletvoorzieningen op basisscholen en ziekenhuizen in Nigeria te realiseren. Daarnaast zijn we met ingang van 2017 bezig met een HIV/AIDS preventie project op vier middelbare scholen in Nigeria. Volgend jaar willen we ook aan de slag met het vergroten van de zelfredzaamheid en zelfvoorziening van vrouwen in achterstandssituaties.

Het Probleem: Een paar feiten op een rijtje:

• bijna 1 miljard mensen in ontwikkelingslanden hebben geen toegang tot schoon drinkwater
  • meer dan 3,4 miljoen mensen sterven jaarlijks door een gebrek aan schoon water
  • vervuild water veroorzaakt ziektes als diarree, cholera, tyfus en worminfecties
  • elke dag sterven zo’n 1.400 kinderen aan ziektes veroorzaakt door vuil water, veel meer dan aan HIV/AIDS en evenveel als aan malaria
  • meer dan de helft van de ziekenhuisbedden in ontwikkelingslanden  worden bezet door patiënten met aan hygiëne en water gerelateerde ziektes

Onze Projecten

Sinds 2013 hebben we in Nigeria 20 schoon drinkwater en sanitatie projecten op basisscholen en gezondheids/gemeenschapscentra gerealiseerd en ook een mooi school en sanitatie project in Malawi. Daarnaast is in september 2017 de uitvoeringsfase van ons HIV/AIDS preventie project gestart op vier middelbare scholen in Nigeria. Dit project loopt door tot 2020. In 2019 hebben we drie schoon drinkwater en sanitatie projecten in Nigeria gerealiseerd. Het gaat om een basisschool in Awoidemili, Imo State, om een basisschool in Isseke en een basisschool in Amawbia, beiden in Anambra State. Een vierde project wordt eind november 2019 voltooid. Dit betreft het Ebenator gezondheidscentrum in Orsu, Imo State.

Stichting RWF werft momenteel fondsen voor vier nieuwe schoon drinkwater en goede sanitatie projecten. Het gaat om 2 basisscholen en 2 gezondheids-centra in Zuidoost Nigeria, met een totaalbedrag van ruim 200.000 euro.

Door onze projecten profiteren inmiddels circa 6.000 schoolkinderen (en hun leerkrachten), en ruim 1.000 dagelijkse patienten (en hun verzorgers) van gezondheidscentra en bezoekers van het gemeenschapscentrum rechtstreeks van de nieuwe voorzieningen. Daarnaast profiteren ruim 70.000 omwonenden (waaronder veel kinderen in de kwetsbare leeftijd van 0-5 jaar) van de voor hen aangelegde drinkwater tappunten.